Een betere relatie met je partner!


Wil je een betere relatie met je partner?

Begin een betere relatie met jezelf!

Zelf-Liefde?

(of: de relatie met onszelf)

Met wie ik ook spreek (incluis mijzelver 🙃), vrienden, coachees, mensen die met zichzelf in de knoop zeggen te zitten, mensen die met de wereld overhoop liggen, of mensen die in relaties niet vinden wat ze zoeken …

Steeds meer wordt ik bevestigd in het idee dat er maar één kern”probleem” is … en dat ligt ALTIJD (ja, ik weet, “nooit” in absoluten spreken 😉) in de relatie met onszelf.

Nooit, echt NOOIT, in de relatie met de ander. Of de relatie met wat dan ook in de buitenwereld.

De relatie met mijzelf is wat echt telt!

Aan het einde van de dag is het enige dat echt telt, dat er echt toe doet: hoe denk ik over mij? hoe behandel ik mij? welke dialoog voert mij met mij?

En niet alleen aan het einde van de dag … dat is het enige dat echt telt de hele dag door. Dat was gisteren al zo. En eergisteren. En alle dagen daarvoor. Dat zal morgen zo zijn. En overmorgen. En alle dagen daarna.

Deze gedachten werden wakker door een quote van Abraham-Hicks, vandaag in mijn mail (vrij vertaald):

“Waardering en zelf-liefde zijn de meest belangrijke instrumenten die je ooit kunt koesteren. Waardering voor anderen en de waardering voor je zelf is de energie die het meest nabij komt bij de essentie van wie je bent.”

Al ons niet goed voelen, al onze negatieve emoties hebben slechts één bron – we denken niet in lijn met onze essentie of we handelen niet in lijn met onze essentie (met in het kielzog dat we anderen toestaan ons te BEhandelen niet in lijn met onze essentie).

Trouw zijn aan jezelf

Met andere woorden: de bron van onze ellende is dat we onszelf niet goed behandelen. We zijn niet trouw aan onszelf. We stellen iets of iemand buiten ons boven onszelf.

Als het goed is zal het (voor de meesten, zeker degenen die dit lezen) inmiddels een wagenwijd openstaande deur zijn hoe belangrijk zelf-liefde, zelf-waardering is voor hoe we functioneren en ons voelen.

Wat maakt dat het toch zo’n ding is? Dat ook mensen die – soms al decennia – op een spiritueel of zelfhulp pad zijn zo vaak niet op een plek zijn in zichzelf dat ze van zichzelf kunnen houden. Nog steeds op zoek zijn naar oplossingen en “heling”?

Een van de dingen die ik zie is dat genoeg mensen niet echt een idee hebben hoe zelf-liefde eruit ziet. En hoe daarnaar te handelen. En niet weten (of niet willen weten, want het is veel werk) dat je dat elke dag opnieuw weer te doen hebt. Dat je niet één keer op dat punt komt dat je ok bent met jezelf, maar dat je je daar voortdurend weer te brengen hebt.

Alles wat aandacht krijgt groeit. En alles waar de aandacht vanaf gaat verschrompelt.

Wie ben ik? Wat is mijn missie?

Wat mensen die “worstelen” vaak ook niet weten is wat dat nou is, hun “essentie”. En wat het betekent om trouw te zijn aan jezelf. Genoeg zijn een groot deel van hun leven op ZOEK, bijna op jacht, naar hun essentie. Een soort heilige graal … als ik DAT weet, dan ben ik er. Dan kan ik rusten. Of dan kan ik echt leven.

Of op zoek naar hun “opdracht” in het leven. Hun levensdoel. Missie. Die dan een uitdrukking is van die essentie.

Mensen ZOEKEN die essentie en missie, niet in de gaten hebbend dat ze die CREËREN. Dat het iets is dat in beweging is. Oneindig. En dat we elke dag weer opnieuw kunnen kiezen. Wat we ook doen overigens, want niet kiezen is ook een keuze.

Je essentie

Ff terug … wat is dan volgens mij die essentie? Wat definieert ons?

Dat is super super super simpel! Het zijn onze voor- en afkeuren. Onze verlangens. Ons weten wat we fijn vinden en wat we niet fijn vinden.

Niet dat waar we in de buitenwereld een antwoord op zoeken! Dat is de essentie van een ander. Jouw essentie is uniek. En alleen JIJ kunt die weten …

Bummer … we kunnen niet vergelijken. We kunnen geen goedkeuring krijgen. We kunnen geen bevestiging krijgen dat het klopt. Dat het “goed” is (zie mijn bericht van gisteren – er is geen goed of fout).

Bummer #2 … we kunnen de verantwoordelijkheid dus nooit buiten onszelf leggen. En dit soort antwoorden nooit buiten onszelf vinden.

Dus … Zelf-Liefde …

Zelfliefde - Een betere met je partner door een betere relatie met jezelf.

Wat is “zelf-liefde” dan voor mij?

Ook super super super simpel! Dat ik van mijn eigen voor- en afkeuren hou. Dat ik ok ben met alles wat ik denk en voel. Met alles wie ik ben. Maar vooral dat eerste: dat ik ok ben met alles wat ik denk en voel.

Er is één ding dat onze waardering voor onszelf met grote sprongen kan vergroten (of afbreken): onze afspraken met onszelf nakomen (of breken).

Niets zo ontkrachtend als met nieuwjaar voornemen om 3x per week te gaan hardlopen en het niet te doen.

Dus nog een simpel recept voor het bouwen aan zelfrespect, zelfwaardering en zelf-liefde: alleen afspraken maken met onszelf die we kunnen nakomen. EN die nakomen.
Te beginnen met kleine dingen bij voorkeur. Niet gelijk 3x hardlopen in de week, maar eerst eens 1x per week waar maken.

Als je mij al langer kent, zal het je niet verbazen dat ik de buitenwereld als één grote spiegel zie.

Zelfvertrouwen = jezelf kunnen vertrouwen

Komen anderen afspraken met jou niet na?
Begin eerst eens afspraken met jezelf na te komen.

Behandelen anderen jou niet met respect?
Begin dan eerst eens met jezelf met respect te behandelen.
(inclusief stoppen met omgaan met mensen die je niet respectvol behandelen)

Vertrouw je anderen niet?
Kijk eens goed naar hoe je jezelf vertrouwt.

Voel je je niet gehoord, gezien?
Waar hoor en zie je jezelf niet?
(en dat kan in heel kleine dingen zitten – moe zijn en niet naar bed gaan, stijf voelen en niet bewegen, geen zin hebben in een feestje en toch gaan, etc.)

De kortste weg naar beter in ons vel zitten is zorgen dat we aan het einde van dag in de spiegel kijkend kunnen zeggen: ik ben ok. Ik hoef niet iemand anders te zijn. Ik hoef niet iets anders te zijn.

En als iemand moeite heeft met mij is dat zijn of haar probleem. Ik heb geen moeite met mij (en ook niet met dat jij moeite met mij hebt, dat is jouw ding, niet het mijne).

De kortste weg naar beter in ons vel zitten is ok zijn met onszelf, OF stappen ondernemen om dat te veranderen waar we niet ok zijn met onszelf (lees: niet goed voor onszelf zorgen, niet trouw zijn aan onszelf).

Amen 😛


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>