Verbinding Herstellen

De verbinding met je partner herstellen (en daarvoor je pijn gebruiken)

… en yes, met plezier!

Uh …? Pijn en plezier samen? Verbinding herstellen zonder gedoe? Zonder zware moedeloos makende en frustrerende gesprekken?

Nog eens YES! Geraakt worden in oude kwetsingen, momenten dat je getriggerd wordt in je relatie, zijn een opening naar heling en HERSTEL van verbinding. Verdieping van verbinding zelfs! Verbinding met je eigen essentie, en verbinding met je partner.

Verbinding herstellen met je huidige partnerMeer verbinding met je huidige partner

Hoe dan?

Eerst: juist in de meest intieme relaties kunnen de meest intense conflicten ontstaan. Dat is tegelijk het kruis en de kans van de diepe verbinding en veiligheid tussen twee geliefden.

KRUIS omdat deze veiligheid onze diepste pijnen aan de oppervlakte kan brengen. En ons, als we niet uitkijken, in venijnig conflict, zelfs oorlog met onze liefde verstrikt kan doen raken.

KANS omdat het ons de gelegenheid geeft om de oude pijnen op te ruimen. Om die pijnen brandstof te laten zijn voor onze liefde en verbinding, in plaats van vuur dat verteert.

Dit is hoe het werkt:

1- Onze emotionele kwetsingen zijn ONTSTAAN in relaties.
2- De sluimerende pijnen worden weer GEACTIVEERD in relaties.
3- De enige plek waar ze kunnen worden GEHEELD is in relaties.

Er is dus niets mis met jou en jullie als je juist in je relatie zoveel kwetsing en conflict ervaart! Het enige dat aan de hand is, is dat je niet weet hoe je van dit kruis een kans maakt.

Wat heb je daarvoor nodig?

Wat heb je nodig om, als je getriggerd bent en een oude pijn actief wordt, te zorgen dat dat je dichter bij jezelf en bij elkaar brengt, in plaats dat het jullie (verder) uit elkaar drijft.

Wat je nodig hebt is oefening. Oefening die in elk geval de volgende ingrediënten in zich heeft:

  1. ONTSPANNEN – stoppen met denken dat er iets mis is omdat je voelt wat je voelt.

    Als een pijn wordt geraakt door wat je partner zegt of niet zegt, doet of niet doet, of door wie je partner simpelweg is, betekent dat NIET dat er iets mis is met je partner, met je relatie, of met jou.

    Als een pijn wordt geraakt in je relatie, betekent het NIET dat er te weinig liefde is, of dat je partner niet genoeg van je houdt, of dat jij niet genoeg van je partner houdt.

  2. ONTKOPPELEN – stoppen met persoonlijk nemen wat er gebeurt (allebei!)

    Wat de ander (niet) doet of zegt of leeft heeft heel vaak weinig of niets met jou te maken, ook al lijkt dat nog zo sterk wel zo.

    Wat er in jou gebeurt, wat jij voelt heeft heel vaak weinig of niets met je partner te maken, ook al lijkt dat nog zo sterk wel zo.

    Dus: maak je zelf niet verkeerd, maak je partner niet verkeerd, en maak je relatie niet verkeerd.

  3. VOELEN – beginnen met toelaten wat je raakt.

    Als we pijn voelen, willen we daar van weg. Dat is onze conditionering. We willen de pijn niet voelen en doen er alles aan om het niet te voelen.

    Het niet voelen van emotionele pijn, maakt dat deze zich blijft aandienen. “Hallo, kijk naar mij!”

    Om emotionele pijn niet te voelen, moeten we uit verbinding met onszelf gaan. Door het wel te voelen, door ons heen te laten gaan, er meer te ZIJN, verdiepen we de verbinding met onszelf.

  4. DELEN – beginnen met aan je partner laten zien wat je voelt. (zonder te verwachting dat deze iets wegneemt of verzacht)

    Als we in verbinding met onszelf blijven, en onze pijn aan onze partner kunnen laten zien, ZONDER die partner (en natuurlijk ook onszelf) verkeerd te maken en ZONDER dat de partner denkt dat hij of zij iets moet oplossen, wordt de verbinding met onszelf alleen maar verdiept.

    Door onze pijn, onszelf, aan onze intieme partner te laten zien, geven we ons eigen systeem de boodschap dat we OK zijn. Het is een diepe vorm van acceptatie (van onszelf), die bovendien bekrachtigd kan worden door de acceptatie van onze partner in dat moment. Simpelweg doordat deze er is. En ook kan ZIJN met hoe jij bent in dat moment.

Heling = acceptatie.
Verbinding = voelen.

Om verbinding met de ander te voelen, moeten we in verbinding zijn met onszelf. Wat betekent: moeten we onszelf voelen.

Hoewel bijna wiskundig klinkend, hou ik erg van deze definitie van VERBINDING met een ander. Of zo je wil, een definitie van wat LIEFDE is (of kan zijn):

“Ik voel dat jij voelt dat je mij voelt”.

  • Ik voel mij
  • Ik voel jou
  • Jij voelt jezelf
  • Jij voelt mij
  • Ik voel dat jij mij voelt.

Jammie. Heerlijk om in te zakken.

En dat wat we zo lang vermeden hebben, kan ons dichter bij onszelf en onze geliefde brengen, dan de meest intense vrijpartij. 😉

Emotionele pijn … brandstof voor verbinding. Diepe verbinding (waarna het nog fijner vrijt … ☺️ )

Dus …

Begin met voelen.
Begin verbinding maken.

Meer inspiratie rechtstreeks in je inbox?
Schrijf je in voor onze Relatie Succes Tips:.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>