Vier woorden om uit je woordenboek te schrappen (deel 2). Deze keer over ‘bindingsangst’.


Wanneer 'bindingsangst' uit je woordenboek schrappen behulpzaam is.

In het vorige artikel hebben we je uitgenodigd vier woorden uit je woordenboek te schrappen.  In het belang van een gezonde, vervullende relatie.

(Heb je het vorige artikel gemist, ga dan even terug, of lees het via deze link in de Succesvolle Relaties Community)

Ter herinnering, die vier woorden zijn:

❌ BINDINGSANGST
❌ VERLATINGSANGST
❌ TOXISCH
❌ NARCIST

We hebben met je gedeeld hoe "etiketten" een relatie vaak meer schade berokkenen, dan dat ze helpen. Maar er is meer … dus vervolgen we met voor elke van deze woorden een verdiepend vervolgartikel.

Vandaag het eerste … bindingsangst.

Wanneer is het behulpzaam om dit woord uit je woordenarsenaal te schrappen?

1️⃣ Als je het vooral gebruikt voor een ANDER.

We hebben al eerder met je gedeeld …

*****************

❝De meeste relatieproblemen zijn in werkelijkheid een PERSOONLIJK probleem❞

*****************

Het gebruiken van het label 'bindingsangst' voor een ander, verhult welke persoonlijke problemen in je relatie actief zijn, die de dieperliggende oorzaken zijn voor het relatie probleem dat je ervaart.

Bovendien verlies je onmiddellijk je controle … want als het waar is dat er bij de ander iets actief zou zijn dat bindingsangst genoemd zou kunnen worden, daar kun jij niets aan doen! Tot nu toe hebben wij nog niemand gesproken die dat gelukt is.

Anders gezegd: grote kans dat het je gevangen houdt in een relatie of relatie dynamiek die jou niet dient. Hoe begrijpelijk (en verleidelijk) ook om met die term in de weer te gaan!

2️⃣ Als je het gebruikt omdat je niet krijgt waar je naar verlangt.

(Of dat een ander het etiket daarom op jou plakt)

Niet omdat waar je verlangt verkeerd zou zijn! In het geheel niet zelfs. Ieder bepaalt voor zichzelf wat hij/zij wil in een relatie en van en met een partner.

Maar omdat het je verhindert om te accepteren dat deze partner jou misschien niet wil (of kan) geven waar je naar verlangt. Om te zien en accepteren dat deze partner misschien niet de juiste partner voor je is.

3️⃣ Als er een dieperliggend probleem aandacht vraagt.

En dat probleem is de uitdaging om als stel, zowel elk in jezelf, als samen, om te gaan met het GEZONDE spanningsveld tussen de behoefte aan verbinding en de behoefte aan vrijheid en autonomie.

Want wat als wat 'bindingsangst' genoemd wordt, een gezonde behoefte is aan eigen ruimte? Dat, als er al sprake is van een angst, het vooral "TE-dichtbij-angst" is?

Nu, we zeggen niet dat het niet kan voorkomen dat iemand in traumatische ervaringen gewortelde angst kan hebben om zich aan een ander te hechten. Dat er mensen zijn die kwetsuren hebben opgelopen waardoor ze zich niet snel zullen open stellen voor een ander en anderen niet te dichtbij willen laten.

Wat we zeggen, is dat er situaties zijn, waarbij het gebruik van de term 'bindingsangst' niet behulpzaam is.

Situaties waarin het je meer dient om naar andere OPLOSSINGEN (dan dit etiket gebruiken) te kijken. Misschien oplossingen die meer van je ZELF vragen, oplossingen die jou vragen om je EIGEN angsten aan te kijken.

Maar oplossingen die beter kunnen werken voor je. En je dichter bij de door jou verlangde relatie kunnen brengen. Zoals:

➠ De relatie beëindigen met iemand die niet hetzelfde wil als jij, die jou niet kan of wil geven waar jij om vraagt en naar verlangt

➠ Meer ruimte geven aan je partner, en leren omgaan met de spanning in jezelf die daardoor misschien ontstaat


Benieuwd … herkenbaar voor je? Behulpzaam? Of raakt het misschien gevoelige snaren? Dat kunnen we helemaal begrijpen. Weet je welkom om met ons te delen hoe dit artikel bij jou landt!

Liefde-volle groetjes,

Henny & Joannie

PS Meer lezen?

👉 Bindingsangst - bestaat dat?

👉 Bindingsangst … is dat wel wat het lijkt?


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>