Vier woorden om uit je woordenboek te schrappen (deel 4). Vandaag het woord ‘toxisch’.


"Toxisch" is toxisch … het gezonde alternatief.

Nummertje drie in de reeks van woorden die een succesvolle relatie meer in de weg kunnen zitten dan dat ze die dienen.

(Heb je de eerste afleveringen van deze serie gemist, ga dan even terug, of lees het  in de Succesvolle Relaties Community)

Ter herinnering, die vier woorden om uit je woordenboek te schrappen zijn:

❌ BINDINGSANGST
❌ VERLATINGSANGST
❌ TOXISCH
❌ NARCIST

We hebben met je gedeeld hoe "etiketten" een relatie vaak meer schade berokkenen, dan dat ze helpen. En we stuurden je al verdiepende vervolgartikelen over de woorden 'bindingsangst' en 'verlatingsangst'.

Vandaag dus de beurt aan … toxisch.

Een populair woord, als ik Google mag geloven. De zoekwoorden 'toxische relatie' geven 139.000 resultaten. Er wordt dus op meer dan 100.000 websites over 'toxisch' gesproken, en ook op YouTube en Facebook zie ik het woord vaak voorbij komen.

Het gebruiken van een woord als 'toxisch' voor het typeren van een relatie of een partner zal de meeste mensen echter geen dienst bewijzen. Mogelijk zelfs van de regen in de drup helpen …

Nu begrijpen we heel goed wanneer en waarom het wel gebruikt wordt. En toch nodigen we iedereen die het veel bezigt uit om zich af te vragen of het niet beter is om er mee te stoppen.

Want wat maakt dat het gebruiken van het woord 'toxisch' als het gaat om relaties zelf 'toxisch' zou kunnen zijn?

Het doet geen recht aan jezelf, je relatie en je partner.

Relaties zijn complex. Mensen zijn complex. En veel mensen hebben een 'aardig' rukzakje met butsen. Butsen waar we elk zo onze weg mee gevonden hebben in het leven.

Maar … relaties zijn onverbiddelijke onthullers van onze butsen. Als er één setting is waarin we het meest geraakt kunnen worden in oude pijnen, is het wel in onze intiemste relatie. In het contact met de persoon waar we het meest van houden.

De manier waarop de meesten hebben geleerd te overleven, zichzelf te beschermen en om te gaan met kwetsingen in het verleden, maakt het echter een grote uitdaging om  hun weg te vinden in die intieme relaties.

Relaties brengen onze grootste kwetsingen onvermijdelijk aan het licht. En relaties zijn daarmee de uitgelezen plek om die kwetsingen te helen. Als we weten hoe.

Het gebruik van een woord als 'toxisch' is daarbij meestal niet behulpzaam. Het verhindert namelijk om de o zo menselijke relatie patronen te herkennen, bij jezelf in de eerste plaats, en daar met compassie naar te kijken.

"Mijn relatie is toxisch" is een zin die dan de deuren sluit voor heling.

Hoe dan wel?

 • Benoem het GEDRAG, in plaats van een etiket plakken op een persoon (jezelf of je partner), of op je relatie.

  Denk aan de Engelse uitspraak "Don't shoot the messenger" … het gedrag is een boodschap. Een signaal. Ja, het kan een signaal zijn van iets dat heel pijnlijk is. Dat heel kwetsend is. Schadelijk misschien ook. Maar dat is het gedrag. En NIET de persoon. Niet de relatie.
 • Kijk naar de dieper liggende OORZAAK onder het gedrag. Je zou bijvoorbeeld ook schreeuwen tegen elkaar "toxisch" kunnen noemen. Maar schreeuwen is een signaal van hulpeloosheid, van machteloosheid. Van angst. En blijkbaar ziet degene die schreeuwt, of scheldt geen andere weg. Net zoals degene die negeert. Of wegloopt.

  En het zien van de werkelijke oorzaak kan je dan ook de weg wijzen naar oplossingen die beter werken.
 • We hebben het al eerder benoemd: vrijwel elk relatieprobleem is in de kern een persoonlijk probleem. Relaties zijn genadeloos in het aan de oppervlakte brengen van onze eigen innerlijke worstelingen, onzekerheden en gevoeligheden.

  Bovendien confronteren relaties ons met onze eigen VERWACHTINGEN en OVERTUIGINGEN. Het kan heel behulpzaam zijn om die te onderzoeken, als er iets niet werkt in je relatie.

  Als je bijvoorbeeld niet geleerd hebt goed voor jezelf te zorgen, maar wel altijd voor anderen klaar te staan, zou je leeg kunnen lopen in het samen leven met iemand die wel goed voor zichzelf zorgt en niet altijd voor anderen klaar staat. Want we verwachten allemaal dat anderen net zo denken en doen als wij.

  Maar gedrag dat sommigen misschien als "toxisch" zien, kan een in essentie gezonde basis vertegenwoordigen. Zoals bijvoorbeeld assertiviteit de gezonde essentie van agressie is. En goed voor jezelf zorgen de gezonde essentie van egoïsme.

DISCLAIMER

Opnieuw … onze uitnodiging terughoudend te zijn met het woord "toxisch" als het om relaties of een partner gaat, is geen uitnodiging om in een relatie te blijven die niet goed voor je is, die jou geen recht doet.

Het is zeker ook geen uitnodiging om kwetsende dingen die een partner doet of zegt te vergoelijken, of om alle oorzaak voor wat niet werkt in een relatie bij jezelf te zoeken.

Het is voor al een uitnodiging om niet werkende manieren om relatie problemen te proberen op te lossen los te laten, en je te openen voor wat beter kan werken.

Gebaseerd op gezond verstand. En een gezond hart, dat liefdevol is naar zichzelf en met compassie naar de complexiteit van mensen en relaties kan kijken.

Liefde-volle groetjes,

Henny & Joannie

PS

Zit jij in een relatie die jou geen recht doet, of niet goed voor je is, en je weet niet wat nu te doen, voel je vrij ons een bericht te sturen. We hebben hier al veel stellen bij geholpen en onderzoeken graag met je wat we voor jou of jullie kunnen betekenen.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>