Wat is LIEFDE?

(Echte Liefde – Deel 2)

De Hollywood (en sprookjes) vertaling is: “En ze leefden nog lang en gelukkig!”

Op het net zijn talloze artikelen te vinden over wat liefde is. Tekenen, signalen, wat het wel is, wat het niet is, of het “echte” liefde is.

Er is niet alleen gewoon “liefde” … er is “echte” liefde, romantische liefde, onvoorwaardelijke liefde, er is verliefdheid en, oe! … er is WARE liefde!

Op zoek naar “de WARE”

Natuurlijk is er ook “DE WARE” … bij voorkeur de enige … onze soulmate … match made in heaven … contract voor onze geboorte … en daar is er maar één van. Zoeken zoeken zoeken. Sh*t, heb m / r gemist … weer een leven verknoeid!

Pfff … wat een gedoe zou je bijna zeggen. Je zou er moe van worden. Als het niet zo leuk was.

Zou het ook SIMPEL kunnen? Niet zo ingewikkeld? Samen zijn met iemand is al lastig zat …

Om te beginnen: liefde is iets anders dan verliefdheid is iets anders dan een relatie!

En er is GEEN ene WARE … sorry. Of niet sorry, want dat is fijn! Er zijn zó veel waren. Stop met zoeken. Stop met wachten. Stop met twijfelen.

OK, waar de meeste mensen het over hebben als het over “de” liefde hebben is een relatie. Het samen zijn, het leven delen met (meestal) één andere persoon.

Terug naar simpel.

Liefde of Relatie?

LIEFDE is aandacht. Is verbinding. Is acceptatie. Wikepedia noemt het “diepe acceptatie en welgezindheid”. Daar zou ik het bij laten. PUNT.
(en dat is dan tegelijk onvoorwaardelijk EN kunnen we voor iedereen en alles voelen Рbeperkt zich niet tot ̩̩n persoon).

Een RELATIE is een band. Een band die verder gaat dan vriendschap. Is een betrekking, een overeenkomst. Nu is het vaak een overeenkomst die stilzwijgend aangegaan wordt. Vanuit verliefdheid. Vanuit behoefte aan samen. Vanuit op je gemak zijn met elkaar. Vanuit … noem maar op, er kunnen even veel redenen zijn om in een relatie te zijn, als er mensen zijn. En ze zijn allemaal valide. Er is geen “juiste” reden voor het aangaan van een relatie.

Voor een relatie is het handig dat er ook liefde is. Lijkt mij.

EN … voor een relatie is het belangrijk als er afspraken zijn. Als er een overeenkomst is. Daar gaat het vaak mis (als het mis gaat). Geen overeenkomst. Wel veel verwachtingen en verlangens. Nogal eens onuitgesproken ook. Vanuit de idee dat liefde betekent dat de ander het wel weet …

Voor liefde hoeven we NIETS te doen! Die is er gewoon. En nogmaals, die kunnen we voelen voor alles en iedereen. Liefde is iets dat in onszelf zit, en hoeft weinig met de ander te maken te hebben.

Liefde is een staat van zijn.

Een relatie, dat is een ander ding. Daar hebben we iets voor te DOEN! Zoals heel wat mensen gemerkt hebben … véél voor te doen.

Ik heb wel eens geschreven ‘Liefde is een werkwoord’ (de titel van een boek uit de jaren 90). Dat is niet waar. Het moet zijn: ‘Relatie is een werkwoord’.

Liefde is onvermijdelijk. Liefde is moeiteloos. Een relatie is een keuze (ook al maken veel mensen die niet zo heel bewust).

Wat verwacht jij van een relatie? Van jouw relatie? Hoe ziet een succesvolle relatie er voor jou uit?

Henny

Deel 1 lezen

Meer Succes in je Relatie?

Keer terug naar die moeiteloze Liefde door je te bevrijden van je verleden. Stop Triggers en Destructieve Patronen.

Schrijf in voor GRATIS 3-delige Training Serie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen

Ontvang onze wekelijkse
Relatie Succes Tips

>